Всесвітній день чаю - АкваМаркет
0

Всесвітній день чаю


Чай по праву вважається найдавнішим напоєм на Землі. Про його корисні властивості ходять легенди. Кількість його шанувальників постійно зростає. На сьогоднішній день відомо близько 1500 сортів цього напою. Чай масала, пуер, мате, каркаде, улун - це лише мала дещиця сортів, які щодня п'ють мільйони людей. Безперечно, цей напій не потребує популяризації, адже про нього знає кожен. Всесвітній день чаю - це свято кожного поціновувача найдавнішого напою. І не має значення, який чай Ви любите - трав'яний, чорний або зелений - кожен з Вас може долучитися до торжества і зробити цей день для себе трішки особливим. А наш магазин охоче допоможе Вам купити онлайн найкращий чай з різних куточків світу. В наявності листовий, пакетований чай і оригінальні подарункові набори. Доставка АкваМаркет діє по всій Україні, тому замовити чай можна не тільки в Київ, але і в Дніпро, Одесу, Харків, Запоріжжя. Кращі ціни, величезний вибір і топові виробники чаю з України, СНД, Азії та Європи.

Асортимент чаю

Чайні суміші бувають різні. Зайшовши в будь-який магазин Ви побачите десятки яскравих упаковок з абсолютно різними назвами. Кожен популярний виробник регулярно розширює лінійку, вводячи в неї нові смаки. Тому навіть звичний чай Грінфілд може бути чорний, зелений, з добавками або без них. Розібратися в класифікації досить складно, якщо не знати основ. Перший і ключовий критерій, за яким ділять напої - це регіон, де вирощують чай. Тут є три різновиди:

  • Китайський чай. До цієї групи входять напої з Японії, Грузії, В'єтнаму, Китаю.
  • Ассамський чай. Його основа - сировина з Африки, Цейлону, Індії.
  • Камбоджійський чай. Напої з гібридного чайного куща, що вирощується в Індокитаї. Це щось середнє між ассамським і китайським чаєм.

Але є й інші способи розділити напої на певні групи. Безумовно, ми не будемо зупинятися на докладній класифікації, а розглянемо основні критерії, які допоможуть Вам обрати і купити чай, який Вам точно сподобається.

Різновиди чаю з чайного листа

У даному випадку мова йде про напої, які відрізняються за ступенем ферментації і способом обробки сировини. Ось основні види чаю:

  • Чорний чай. В Україні саме цей чай користується найвищим попитом. Якісний чорний китайський чай продається листовий, в пакетиках і пірамідках. Настій виходить темно-коричневим або червоним. Напій має впізнаваний смак, в міру терпкий.
  • Зелений чай. Листя піддається мінімальній ферментації, завдяки чому в ньому зберігається висока концентрація антиоксидантів. У зеленого чаю є омолоджуючі властивості, він корисний для серцево-судинної системи і надає на організм потужний детокс-ефект.
  • Білий чай. Сировина практично не ферментується, тому в ній містяться чайні бруньки. Такий напій вважається максимально корисним.
  • Жовтий чай. За ступенем ферментації знаходиться між білим і зеленим. Китай - єдине місце, де купити чай білий можна в будь-якому магазині. У нас такий напій зустрічається рідко.
  • Чай улун. Напівферментоване листя, яке займає проміжне положення між зеленим і чорним. При заварюванні листовий чай улун дає настій від світло-жовтого до світло-коричневого кольору. Напій сподобається шанувальникам насичених композицій.
  • Чай пуер. Постферментоване листя, яке дозріває завдяки спеціальним мікроорганізмам aspergillus acidus. Пуери бувають темні і світлі, тому і готовий настій варіюється за смаком. Люблять пуер за тонізуючі властивості і трохи землистий смак.

Різновиди чаю з іншої сировини

Фахівці запевняють, що справжній чай - це напій з чайного листа. Однак хтось вважає інакше. Адже заварювати напої можна з різної сировини, в тому числі з рослинних компонентів. Наприклад, обліпиховий чай може містити ягоди, а ромашковий чай - квіти. В деякі трав'яні збори додають не тільки листя, але і кореня. Тому є й інші різновиди напоїв:

  • Чай ройбуш. Національний африканський напій, який готують з аспалатуса лінійного. В якості сировини використовують стебла, листя і пагони рослини. Напій з помірно солодким смаком абсолютно не містить кофеїну, тому його можна пити навіть дітям.
  • Чай каркаде. Напевно Ви пробували цей напій яскраво-червоного кольору. Готують його з квітів гібіскуса. Каркаде - це ще один чай без кофеїну. Крім того, в ньому багато вітаміну С.
  • Чай мате. Національний напій з Парагваю. В якості сировини використовуються листя падуба парагвайського. Мате має тонізуючі властивості, має насичений трав'янистий аромат. Чашки для чаю мате спеціальні, з трубочкою.
  • Чай матча. Японський порошковий зелений чай, з якого готують різноманітні напої. Матча містить велику кількість антиоксидантів, які омолоджують шкіру і запобігають розвитку ряду небезпечних захворювань.

Лікувальні фіточаї і їх різновиди

Окремо варто згадати таку категорію, як аюрведичний чай або лікувальний фіточай. Це трав'яні збори з одного або декількох компонентів, що володіють конкретною лікувально-профілактичною дією. Сюди входить добре відомий нам іван-чай, імбирний чай, збори для діабетиків або чай від застуди. Ще кілька років тому асортимент був досить убогий, але зараз купити нирковий чай або дитячий чай від кольок можна практично в будь-якому гіпермаркеті. Подібна продукція широко представлена ​​у відповідних відділах магазинів, оскільки користується у споживачів високим попитом. Всі аювердичні і фіточаї діляться на п'ять категорій залежно від сировини: з кореня, з кори, з листя, з суцвіть, з насіння. У нашому магазині Ви знайдете широку лінійку подібних продуктів, вироблених кращими брендами. Тепер можна недорого замовити онлайн чай для лактації, збір від застуди або чай для схуднення, який стимулює обмінні процеси.

Як правильно заварювати чай

Заварювання чаю - це справжня культура. Процес вимагає невеликої підготовки і дотримання певних правил. Важлива не тільки температура води, але й правильний посуд, час настоювання. Тоді напій принесе організму ще більше користі.

Використовуйте чисту і м'яку питну воду, щоб заварити листя. Температура води повинна відповідати сорту чаю. Зелений чай Ловаре заварюють водою температури 75-80 градусів, жовтий чай - близько 85 градусів, улун, пуер, чорний чай Річард заливають водою температури 90-95 градусів. Заварник для чаю потрібно обов'язково обполоснути окропом і ретельно висушити. Можна використовувати для чаю термос, а ось від пластикового посуду варто відмовитися.

Вам знадобиться 10 г чаю на 200 мл води. Засипте заварку в чайник або використовуйте фільтр-пакети для чаю, щоб листя не потрапиле в чашку. Залийте вміст водою на 2/3, закрийте чайник і злегка покачайте його. Залиште на 2-3 хвилини, після чого злийте воду. Так з листя віддалиться пил і дрібне сміття. Заваріть листя повторно, щоб розкрити його смак і аромат. Настоюйте вміст 5-7 хвилин, після чого розливайте по чашках. Приємного чаювання!