Багата кутя на Святий вечір - АкваМаркет
Каталог
Вода 19 л Вода 19 л
Вода і напої Вода і напої
Мінеральна вода Мінеральна вода
Кава Кава
Чай Чай
Соки, солодкі води, енергетики Соки, солодкі води, енергетики
Рослинне молоко Рослинне молоко
Молоко Молоко
Дім та офіс Дім та офіс
Канцтовари Канцтовари
Паперові вироби Паперові вироби
Одноразовий посуд Одноразовий посуд
Господарські товари, прибирання Господарські товари, прибирання
Кухонне приладдя Кухонне приладдя
Посуд, сервіровка Посуд, сервіровка
Аптечка Аптечка
Побутова хімія Побутова хімія
Засоби для прибирання Засоби для прибирання
Освіжувачі повітря Освіжувачі повітря
Для миття посуду Для миття посуду
Засоби для прання Засоби для прання
Гігієна Гігієна
Догляд за руками, ногами Догляд за руками, ногами
Догляд за тілом Догляд за тілом
Догляд за волоссям Догляд за волоссям
Догляд за обличчям Догляд за обличчям
Продукти Продукти
Молочне, яйця Молочне, яйця
Бакалія, сіль, цукор Бакалія, сіль, цукор
Консервація, варення, мед Консервація, варення, мед
Соуси Соуси
Олія, оцет Олія, оцет
Приправи та спеції Приправи та спеції
Солодощі, снеки Солодощі, снеки
Фрукти, овочі, сухофрукти Фрукти, овочі, сухофрукти
Для дітей Для дітей
Техніка та обладнання Техніка та
Обладнання
Автотовари Автотовари
Ремонт та інтер'єр Ремонт та інтер'єр

Багата кутя на Святий вечір


6 січня православні християни відзначатимуть Святвечір, який ще прийнято називати Надвечір’ям Різдва Христового. Також цей день є сороковим, останнім, днем посту, який розпочався 28 листопада, щоб віряни перед Різдвом мали можливість покаятися в молитві та стриманості в їжі і зустріти день Народження Христа з чистим серцем і безгрішною душею.

Символізм Куті

Кутя (дослівно перекладається як «варене зерно») – це традиційна страва українців, з якої починають Різдвяну трапезу у Святвечір і закінчують нею, обмінюючись побажаннями і згадуючи померлих предків. Зерно, з якого готують кутю, символізує вічне життя, воскресіння й достаток. Мед – символ райського блаженства, здоров′я та благополуччя. Мак і горіхи – символи достатку й родючості.

 Вважається, чим багатша Різдвяна кутя (тобто смачніша та ситніша), тим кращим буде врожай і вищим статок у родині.

За одвічною традицією на Святий вечір готують 12 пісних страв, головною серед яких є Багата Кутя. Коли на небі з’являється перша зірка, що символізує Віфлеємську, вся родина сідає за стіл. І перша страва з якої починається Свята вечеря – Кутя. Лише після неї переходять до інших страв.

 Види куті

Існує безліч рецептів куті і в кожному регіоні України вони свої. Але головними її інгредієнтами виступають зерно, мак та мед. Найчастіше саме видом зерна кутя і відрізняється, бо її варять із пшениці, перловки, ячменю, рису, вівса та навіть гречки.

У залежності від періоду часу виділяють:

1) Багата кутя (пісна кутя з різними інгредієнтами, яку готують у Святвечір);

2) Щедра кутя (перед Старим Новим роком, з додаванням вершкового масла, вершків або молока);

3) Голодна кутя (на Водохреща, в основному складається із зернової основи і підсолоджувача).

Секрети приготування Різдвяної або Багатої куті:

Варять зерно на воді, адже досі триває різдвяний 40-денний піст. Потім додають перетертий мак, подрібнені горіхи, розпарені родзинки і мед. За бажанням ще можна покласти сухофрукти і цукати. 

Кутя рецепт

  • Зерно пшениці – 1 ст.
  • Мед – 1-2 ст. л.
  • Мак – 1 ст. л.
  • Родзинки, горіхи, цукати – за смаком

Напередодні пшеницю чи будь-яке інше зерно краще замочити на ніч, щоб воно швидше готувалось.

Зварити крупу до готовності.

У теплій кип’яченій воді розчинити 1-2 столові ложки меду і заправити цим сиропом зварену крупу. Якщо любите рідшу кутю, то можна додати також узвару (компот із сухофруктів).

Мак необхідно замочити водою на 1-2 години. Після чого злити воду і розтерти його у ступці з цукром.

Родзинки та курагу перед добавлянням необхідно пропарити.

Смачного і щасливого Різдва!