

Підбір за параметрами (9)


на завтра
Сковорідки, сотейники
Жодну домашню або професійну кухню неможливо уявити без сковорідки. Цей посуд дозволяє смажити, тушкувати, запікати продукти і страви на плиті або в духовці. Існує величезна кількість сковорідок, кожна з яких відрізняється за властивостями і сферою застосування. Пропонуємо докладніше розібратися в темі, щоб вибрати і купити сковорідку, яка точно Вам підійде.
З чого роблять сковорідки
Базові матеріали, з яких виготовляють вироби, визначають міцність і експлуатаційні характеристики посуду. Потрібно відрізняти види покриттів сковорідок, оскільки вони є внутрішні і зовнішні. Спочатку поговоримо про те, з чого роблять сам посуд:
- Чавун. Довговічний і практичний матеріал, який витримує будь-які температури. Чавунні сковорідки стійко переносять падіння, вплив ножів і столових приладів. Такий посуд прослужить довгі роки.
- Титан. Має схожі характеристики з чавуном. Довговічний, зносостійкий матеріал, практично не схильний до корозії. Крім того, титан має високу теплопровідність і чудові антипригарні властивості.
- Алюміній. Легкий, недорогий, доступний. Однак алюмінієвий посуд сприйнятливий до зовнішніх впливів, тому матеріал обов'язково покривають захисними речовинами, про які ми поговоримо нижче.
- Нержавіюча сталь. Найчастіше використовується на професійній кухні. Підходить для приготування на низьких і високих температурах. Однак жарка на сковороді з нержавіючої сталі має свої особливості: потрібно постійно помішувати продукти, інакше вони підгорять.
Види антипригарних покриттів
Щоб продукти готувалися рівномірно і не пригорали до поверхні, сковорідки всередині покривають різними матеріалами. Розглянемо переваги кожного варіанта:
- Керамічні моделі мають високу міцність. Матеріал рівномірно нагрівається і швидко остигає, не має запаху, тому зберігає смакоароматичні властивості продуктів.
- Тефлонові покриття вважаються найбільш поширеними завдяки доступній вартості і універсальності. Тефлон не вимагає особливого догляду, хімічно нейтральний при нагріванні, забезпечує рівномірне прожарювання.
- Гранітні сковорідки створені спеціально для готування на великому вогні. Посуд з гранітним покриттям швидко нагрівається, тому скорочує час приготування страв.
- Емальовані моделі стійкі до механічних впливів, тому різати готові продукти можна безпосередньо в сковороді. З причини великої товщини емаль нагрівається повільно, тому ідеально підходить для тушкування і томління.
Визначивши основні матеріали і покриття, можна переходити до класифікації сковорідок за формою і розмірами.
Види сковорідок за призначенням
Сковорідки певної форми мають свої особливості, які ідеально підходять для приготування тих чи інших страв. Давайте розглянемо найбільш популярні види сковорідок:
- Класична сковорода жаровня. Універсальне рішення для будь-яких процесів. Залежно від глибини дозволяє смажити, тушкувати всілякі продукти. Перевага жаровні сковорідки Біол, Тефаль, Берґофф полягає в рівномірному розподілі тепла. Моделі з ручками з металу підходять навіть для духовки. Посуд відрізняється за глибиною і діаметром.
- Сковорідки-гриль. Відрізняється тим, що у неї ребристе днище. Подібна особливість дозволяє значно скоротити кількість жиру, використовуваного для приготування. Крім того, сковорідки-гриль при смаженні утворюють на продукті красиві смужки. Завдяки зменшеному контакту з поверхнею сковороди продукти не просочуються маслом, виходять більш корисними для здоров'я.
- Сковорода для млинців. Її головні особливості - невелика вага і низькі борти. Хороша млинцева сковорідка з якісним антипригарним покриттям дозволяє випікати млинці без масла. Деякі виробники оснащують посуд індикатором нагріву, щоб підвищити комфорт приготування їжі. Наприклад, сковорода Тефаль для млинців в центрі має червоний датчик з буквами або візерунком. Як тільки сковорода нагрілася до оптимальної температури, індикатор буде рівномірно червоним, оповіщаючи, що настав ідеальний момент для приготування їжі.
- Сотейник. Об'єднує в собі можливості сковорідки і каструлі. У сотейника високі стінки і товсте дно. Тому в такому посуді можна не тільки смажити або тушкувати, але і готувати страви, що вимагають томління. Також в сотейнику добре виходить соус, суп або борщ.
- Сковорода-вок. Традиційний посуд в Азії, який легко впізнати завдяки широкому діаметру верху і вузькому дну. Посуд глибокий, трохи незвичний для українського споживача. Однак скориставшись вок хоча б раз, Ви неодмінно оціните його переваги. Продукти, які готуються в вок, виходять більш соковитими і корисними, при цьому мають приємну засмажену корочку.
- Оладниця. Сковорідка вузького профілю. У ній готують виключно оладки. Поверхня має кілька заглиблень, завдяки чому тісто зберігає форму і не розтікається. Готові оладки виходять однакової форми і розміру, виглядають апетитно і естетично.
- Ескарготьєрка. Зовні нагадує оладницю, тільки виїмки тут менші по діаметру і більші по глибині. Призначена ескарготьєрка для равликів. Цей посуд забезпечує швидке і рівномірне приготування равликів, а також підходить для подачі готового блюда на стіл.
- Тажин. Ще один національний посуд, який прийшов на цей раз з Африки. Таджин унікальний тим, що дозволяє готувати страви на плиті, але за допомогою пари. Відрізнити сковороду легко за високою конусоподібною кришкою, якої накривається безпосередньо жаровня. Крім того, такий посуд найчастіше проводиться з кераміки.
- Сковорідка для риби. Виріб витягнутої форми, в якому легко поміщається ціла тушка. Рибна сковорода Тефаль випускається в овальної або прямокутної форми.
Також варто окремо згадати такі різновиди сковорідок, як багатосекційні. У них готують кілька страв одночасно, що значно економить час і сили. Не менш популярні сковороди для піци, паельї, курча-тапа.
Оптимальний діаметр сковорідок
Розміри посуду визначають її комфорт при експлуатації. Підбирають діаметр з урахуванням кількості осіб, для яких потрібно готувати страви, або з урахуванням цільового призначення посуду. Так, для розігріву продуктів або готування на одну людину підійдуть сковорідки Біол діаметром 18-20 см. Моделі 24 см ідеальні для двох чоловік. А у великій родині придасться сковорода антипригарна діаметром 26-28 см, щоб за один раз готувати необхідний обсяг їжі.
Магазин АкваМаркет пропонує купити з доставкою сковороди від провідних брендів. Наш онлайн-каталог - це достаток посуду різного призначення, який стане в нагоді вдома або в закладах громадського харчування. Завдяки доступним цінам купувати сковорідки у нас вигідніше, ніж офлайн. Замовте посуд на сайті, а ми доставимо його по Києву і Україні в максимально стислі терміни.