

Підбір за параметрами (1)
Штолен
Останнім часом на полицях магазинів України з'являється багато сезонних десертів, які вважаються класикою у національних кухнях європейських країн. Так, до Великодня ми можемо купити паннеттоне, а на Різдво побалувати близьких дивовижним кексом під назвою штоллен. Батьківщина штоллена, як можна здогадатися за назвою, це Німеччина. Штоллен – це кекс довгастої форми, важкий, поживний та смачний. Головний секрет випічки полягає у великій кількості прянощів, родзинок, горіхів, цукатів, які додають у тісто. Як приготувати штоллен у домашніх умовах розповість наша стаття. А поки що пропонуємо Вам ознайомитися з особливостями страви та дізнатися її основні різновиди.
Різдвяні традиції з Німеччини
Не секрет, що різдвяна випічка у різних країнах світу має різне втілення. В одних країнах готують торти, в інших пряники, а в Німеччині Різдво не можна уявити без ароматного, пряного здобного кексу. Традиція готувати штоллен тут така ж стійка, як в Україні традиція пекти паски на Великдень. Самі мешканці Німеччини вкладають у приготування випічки особливий сакральний зміст. Вважається, що здобний хлібець із цукатами та сухофруктами уособлює новонародженого Ісуса Христа, сповненого в тканинний клапоть.
Як приготувати штоллен знають не лише німці. Наразі рецепт приготування цього десерту широко відомий у всьому світі. І Ви можете самостійно спекти кекс в домашніх умовах, якщо ознайомитеся з усіма тонкощами його приготування. Головне, що треба усвідомити: готують штоллен за місяць до подачі на святковий стіл. Протягом 28-30 днів випічка визріває, наповнюючись ароматами та смаками кожного інгредієнта. В результаті, начинка для штолена робить його унікальним та неповторним. Не варто переживати, що десерт зіпсується. Завдяки ретельно продуманій рецептурі зберігати штоллен можна до півроку без втрати смакових чи ароматичних властивостей.
Популярні види штолленів
Якщо Ви вважаєте, що є лише один покроковий рецепт штоллена, це не так. За роки існування класична рецептура зазнала чималих змін, внаслідок чого з'явилася маса оригінальних способів приготувати традиційний німецький різдвяний кекс. Ми не будемо перераховувати всі різновиди, оскільки на це не вистачить часу та місця на сторінці, а ознайомимо Вас із найпоширенішими видами десерта:
- Дрезденський штоллен (Dresdner Christstollen). Унікальний кекс, який одержав власну марку, зареєстровану географічно. Це важка дріжджова випічка на основі вершкового масла, молока з високим вмістом цитрусових та фруктів. Справжній кекс готують тільки з натуральних інгредієнтів, додавання штучних ароматизаторів або барвників заборонено. Не всі знають, як приготувати штоллен за цим рецептом, оскільки навіть тут з'явилося багато аналогів та копій. Щоб знайти дійсно класичну рецептуру, проведіть пошук за словами Dresdner Christstollen Rezept. Саме так можна знайти правильний рецепт.
- Сирний штоллен (Quarkstollen). Креативна альтернатива класичної страви. Фактично, кекс готують із тих самих інгредієнтів, тільки змінюють їх пропорції. На десять частин муки беруть чотири частини сиру і дві частини вершкового масла. Щоб надати готовому десерту святкову ноту кухарі додають у тісто горіхи та сухофрукти.
- Мигдальний штоллен (Mandelstollen). Десерт, виготовлений з мигдального борошна з додаванням стружки або пелюсток горіхів. Інші добавки в тісто не входять, тому у кекса зберігається яскравий смак мигдального горіха.
- Штоллен із марципаном (Marzipanstollen). Сподобається шанувальникам марципану та родзинок, оскільки саме ці смаки домінують у випічці.
- Вестфальський штоллен (Westfalenbacker Stollen). Ще один незвичайний представник сімейства різдвяних німецьких кексів. Унікальність рецепту полягає в тому, що всі інгредієнти страви походять з німецького регіону Вестфален-Ліппе. У складі є лісовий горіх, сушені яблука, яблучна горілка.
Як бачите, німецький штоллен – поняття широке і включає масу різнопланових десертів. Калорійність кожної страви залежить від компонентів, що входять до його склада, і того, яка начинка для штолена використана в конкретному рецепті. В середньому, енергетична цінність випічки варіюється в межах 350-450 ккал у розрахунку на 100 грамів готової страви.
Різдвяний штоллен: покроковий рецепт
Щоб приготувати кекс Вам знадобляться такі інгредієнти: 3 курячі яйця, 300 мл свіжого молока жирністю 2,5% або 3,2%, 200 г цукрового піску, 14 г сухих дріжджів (їх можна замінити сирими), 400 г вершкового масла жирністю 82% , 1 кг муки, 100 мл темного рому, 2 ч.л. ванільного цукру, 300 г родзинок, 200 г мигдальних горіхів, 300 г сухофруктів або цукатів на вибір, а також трохи цукрової пудри для прикраси.
Почати варто з того, щоб замочити в ромі попередньо промиті під чистою водою родзинки. Залиште ягоди на 5-7 годин, після чого ретельно просушіть.
Тепле молоко змішати зі столовою ложкою цукру та дріжджами, потім додати 200 г борошна, добре перемішати і залишити в теплому місці, накривши серветкою. Опара піднімається за 10-15 хвилин залежно від температури у приміщенні.
Яйця збити з цукром, влити в опару, перемішати. Всипте борошно, що залишилося, вимісіть тісто і залиште для того, щоб воно піднялося. Потім додати м'яку олію і залишити тісто на фінальне вистоювання.
У готове тісто всипати сухофрукти, цукати, подрібнені горіхи. Тісто розкотити в пласт шириною 1-2 см. Пласт скласти навпіл і відправити на пергаментний папір, яким застелено деко. Накрити серветкою для вистоювання. Потім випікати в духовці за температури 180 градусів 40-50 хвилин.
Готовий кекс змастити вершковим маслом і рясно присипати цукровою пудрою. Загорнути в пергамент і зберігати у темному сухому місці 25-30 днів.
Якщо ж Ви не хочете поратися з приготуванням, пропонуємо купити штоллен у Києві на сайті АкваМаркет. Величезний вибір традиційної різдвяної випічки із різних куточків світу. Справжній різдвяний штоллен із доставкою з Києва до будь-якої точки країни.