Підбір за параметрами (48)
Джем
Джем - це одна з улюблених ласощів англійців. Класичне густе варення з Великобританії сьогодні можна купити і в Україні. Малиновий, грушевий, апельсиновий джем незмінно подають до сніданку, щоб булочки, млинці або сирники були ще смачніші. Завдяки густій консистенції джем прекрасно намазується на хліб і підходить для начинки хлібобулочних виробів. Маса не розтікається і не тане, тому джем знайшов широке застосування в кулінарії.
Консистенція - це те, чим джем відрізняється від варення і конфітюру. Коли варять варення, фрукти та ягоди намагаються зберегти цілими, а ось при варінні джему допускається повне розварювання плодів. І джем завжди легко відрізнити по густій консистенції, схожій на желе.
Готують джем з інжиру, абрикоси, малини, смородини та інших фруктів або ягід. У покупців найбільше популярний малиновий і полуничний джем, проте зустрічаються і більш оригінальні поєднання. Нерідко варять джем з троянди, а для утворення густої консистенції і глянцевого блиску в масу додають желатин, агар-агар або інші загусники.
Якщо говорити про інші особливості виробництва джему, то його варять не тільки з зрілих, але і з злегка недозрілих плодів. А ось переспілі ягоди і фрукти використовувати для рецептів категорично не рекомендується, тому що в них практично немає пектину. Отже, домогтися желейної консистенції варення не вийде.
Як приготувати джем самому
Приготування кожного блюда має свої секрети і джем - не виняток. Щоб вишневий або яблучний джем вийшов смачним, поживним і красивим, варити його потрібно в правильній посуді. Найкраще підійде широка каструля або спеціальний таз. Важливо, щоб під час варіння була велика площа для випаровування вологи. Оптимальна кількість продуктів на одну закладку - близько 4 кг. Якщо взяти більше сировини, її буде складно перемішувати.
Що стосується цукру, то і тут є нюанси. Цукор виступає не тільки як підсолоджувач, але і як консервант. Тому деякі господині додають його надмірно багато, побоюючись, що джем з персиків або яблук пропаде. Однак велика кількість цукру повністю переб'є смак фруктів. Якщо Ви хочете приготувати дійсно смачний і корисний джем з айви або малини, цукру беріть трохи менше в співвідношенні до обсягу фруктів. Виняток становлять сильно кислі ягоди, такі як кизил або чорноплідна горобина.
Поки ємність стоїть на плиті, джем постійно помішують, тому що інакше він пригорить до стінок посуду. Температуру виставляйте середню. Маса повинна трохи вирувати, але не сильно. Можна періодично зменшувати або збільшувати вогонь на плиті. Готовий джем розкладають в попередньо стерилізовані банки і остуджують при кімнатній температурі.
Хімічний склад і корисні властивості
Якісний джем або конфітюр, приготований з добірних фруктів, є джерелом клітковини і великого списку вітамінів. Навіть при термічній обробці плоди зберігають до 70% вітамінно-мінерального складу, тому вишневий або апельсиновий джем взимку - відмінна підмога для зміцнення імунітету. Корисні властивості того чи іншого продукту, так само як і його калорійність, залежать від компонентного складу. Розглянемо лише найпоширеніші і популярні види джему:
- Малиновий джем. Незамінний помічник при простудних захворюваннях. Знімає жар, зменшує кашель, пом'якшує болі в горлі. Калорійність малинового джему 106 ккал.
- Абрикосовий джем. Корисний продукт для травної системи. Покращує перистальтику кишечника, виводить шлаки, а також зміцнює імунітет. Калорійність абрикосового джему 240 ккал.
- Сливовий джем. Рекомендований людям із захворюваннями печінки і нирок. У слив є невелика сечогінна дія, якою володіє і джем. Також продукт сприяє поліпшенню травлення, усуває запори. Калорійність сливового джему 280 ккал.
- Апельсиновий джем. Використовується для лікування запальних процесів в жовчному міхурі, допомагає боротися з авітамінозом, знижує рівень поганого холестерину в крові. Калорійність джему апельсинового 268 ккал.
Продовжувати можна безкінечно. Кожен джем, володіючи властивостями фрукт або ягід, з якого він виготовлений, стає своєрідним природним лікувально-профілактичним засобом. Тому знаючи особливості дії тих чи інших фруктів, Ви легко підберете не тільки смачний, але і корисний продукт.
Де застосовують джем
Густе варення з приємною консистенцією застосовується в кондитерській справі для випікання всіляких хлібобулочних виробів. При впливі високої температури, джем не випливає з випічки і зберігає свою форму. Також деякі види джему можна подавати до сиру, м'яса, птиці.
Купити смачний джем за ціною виробника Ви можете в інтернет-магазині АкваМаркет. Наш каталог рясніє розмаїттям пропозицій. В наявності не тільки класичний варіант продукту, але і джем без цукру, джем в стіках, який стане в нагоді підприємствам сегменту HoReCa, офісах і інших великих підприємств. Верес, Здорова родина, Helios, Fimtad, Allos - це лише невелика частина брендів, які Ви знайдете на нашому сайті. Нагадуємо, що для оптових замовників діють приємні знижки. Абсолютно всі покупці можуть замовити джем онлайн з доставкою по Україні. Це вигідно і зручно, а ще Вам надається найбільший в Україні асортимент пропозицій на будь-який гаманець.