

Підбір за параметрами (6)


на завтра


на завтра
Артишок
Напевно Ви бачили його на полицях магазинів або в якому-небудь фільмі, проте мало хто в Україні знає, що таке артишок. Хоча для жителів Італії та інших країн Європи це звичний продукт, який постійно присутній в раціоні. Готують артишоки на грилі, їх маринують в олії або оцті. Але до нас на стіл найчастіше потрапляють консервовані артишоки, закриті в невеликі герметичні баночки. Давайте розберемося в деталях і дізнаємося, для чого корисний артишок і чому варто ближче з ним познайомитися. Адже на смак він дивовижний!
Зимовий король класичної італійської кухні
Дійсно, серед європейських країн саме Італія любить артишоки найбільше. Напевно тому тут з них готують різноманітні страви. Всупереч поширеній думці, артишок - це квітка, але ніяк не овоч чи фрукт. У продукту досить незвичайний смак, а ще він багатий на корисні мікро- і макроелементи. Італійцям продукт доступний 8 місяців в році, і тут артишок цінують не тільки за відмінний смак і хороший хімічний склад, але і за універсальність. Квітки можна готувати різними способами, надаючи готовій страві той чи інший смаковий відтінок.
Як росте артишок в природному середовищі? Це чагарник, який нагадує чортополох. У їжу вживають не розквітлі молоді суцвіття у вигляді лускатих кошиків. Чим молодше плід, тим він смачніший. Згодом лусочки стають щільніші, а сама квітка - непридатною до вживання в їжу. Сьогодні походження артишоків не обмежується тільки Італією. Чагарник вирощують в басейні Середземного моря, що значно розширює вибір продукції.
Склад і корисні властивості
Артишоки багаті кальцієм, залізом, фосфором, вітамінами і рослинним білком. Завдяки такій особливості квітка позитивно впливає на нервову систему. Страви з артишоку знімають стрес і невроз, викликані надмірним нервовим перенапруженням. Ще одна унікальна особливість продукту - це природний афродизіак, який підвищує лібідо. Поліфеноли і флавоніди, що входять до складу артишоку, сприяють зниженню рівня поганого холестерину в крові. Ось ще деякі корисні властивості артишоку:
- Покращує кровообіг і зміцнює роботу серцево-судинної системи.
- Нормалізує обмінні процеси.
- Зміцнює імунітет.
- Має антиоксидантну дію, захищаючи організм від дії вільних радикалів.
- Зменшує кількість склеротичних бляшок в судинах.
- Покращує травлення, стимулює зростання корисної мікрофлори в кишечнику, є профілактикою дисбактеріозу та інших проблем з шлунково-кишковим трактом.
- Нейтралізує надлишок натрію.
- Сприятливо діє на печінку.
- Має м'яку сечогінну дію, допомагаючи позбутися від набряків.
При цьому калорійність артишоку становить всього 47 кКал, що робить продукт дієтичним і корисним. Артишоки можна їсти всім, в тому числі і людям з цукровим діабетом.
З чим подавати артишоки
Для кулінарів цінність представляє корінь артишоку і його листя. Смак у рослини трохи солодкуватий з невеликою металевою ноткою. За консистенцією артишок нагадує спаржу або селеру, а от м'якоть його ближче до баклажанів - така ж м'яка і делікатна. З артишоків страви бувають абсолютно різні. Класична італійська закуска - артишоки в олії. Молоді плоди маринують в особливій суміші рідких компонентів і трав, завдяки чому артишок просочується прянощами і набуває пікантного хрускіту. Роблять з артишоків паштет, додають в начинку для піци або приправляють пасту. У Римі досить поширений рецепт артишоків у фритюрі, які готують на американський манер. Є маса рецептів, як приготувати артишок фарширований. Продукт фарширують, маринують, солять, смажать, подрібнюють, відварюють і запікають. Що приготувати з артишоку:
- М'ясне рагу з додаванням овочів.
- Мікс-салат з блакитним сиром і маринованим артишоком.
- Курячий суп з вершками, зеленню і яйцем.
- Запечені скибочки артишоку, фаршировані цибулею, морквою і сиром.
- Отварной артишок як гарнір до м'ясних або рибних страв.
- Запіканка з картоплею і м'ясним фаршем.
Продукт прекрасно поєднується з гранатом, зеленим горошком, цибулею, печерицями, базиліком і м'ятою. Олію можна додавати арахісову і оливкову, молочні продукти - вершки, сметана. Кращий соус для артишоку - айоли або майонез. Також артишок можна поєднувати з відвареним рисом, кедровими горіхами, яловичиною, індичкою і куркою, пармезаном і родзинками.
Замовити консервовані артишоки онлайн
Той, хто не готовий створювати кулінарні шедеври, може спробувати вже готовий продукт, представлений в нашому онлайн-каталозі. АкваМаркет надає можливість купити в Києві артишоки мариновані від кращих виробників: Frantoio di Sant'agata, Bella Contadina, Castellino. Тільки оригінальні рецептури та високоякісні інгредієнти. Артишоки в олії, мариновані і у вигляді паштету, готового до вживання. Відкрийте для себе світ вишуканих італійських делікатесів, купити які можна з доставкою по всій Україні. Нагадуємо, що оптовим замовникам надаються знижки. Деталі дізнавайтеся у менеджера або перевіряйте ціну артишоків після додавання в корзину. Величезний вибір смачної консервації до Вашого столу!