Банош - купити Каші, мюслі у Києві, доставка води - АкваМаркет
Каталог
Вода 19 л Вода 19 л
Вода і напої Вода і напої
Мінеральна вода Мінеральна вода
Кава Кава
Чай Чай
Соки, солодкі води, енергетики Соки, солодкі води, енергетики
Рослинне молоко Рослинне молоко
Молоко Молоко
Дім та офіс Дім та офіс
Канцтовари Канцтовари
Паперові вироби Паперові вироби
Одноразовий посуд Одноразовий посуд
Господарські товари, прибирання Господарські товари, прибирання
Кухонне приладдя Кухонне приладдя
Посуд, сервіровка Посуд, сервіровка
Аптечка Аптечка
Побутова хімія Побутова хімія
Засоби для прибирання Засоби для прибирання
Освіжувачі повітря Освіжувачі повітря
Для миття посуду Для миття посуду
Засоби для прання Засоби для прання
Гігієна Гігієна
Догляд за руками, ногами Догляд за руками, ногами
Догляд за тілом Догляд за тілом
Догляд за волоссям Догляд за волоссям
Догляд за обличчям Догляд за обличчям
Продукти Продукти
Молочне, яйця Молочне, яйця
Бакалія, сіль, цукор Бакалія, сіль, цукор
Консервація, варення, мед Консервація, варення, мед
Соуси Соуси
Олія, оцет Олія, оцет
Приправи та спеції Приправи та спеції
Солодощі, снеки Солодощі, снеки
Фрукти, овочі, сухофрукти Фрукти, овочі, сухофрукти
Для дітей Для дітей
Техніка та обладнання Техніка та
Обладнання
Автотовари Автотовари
Ремонт та інтер'єр Ремонт та інтер'єр
filter-icoФільтр
sort-icoСортування

Підбір за параметрами (0)

- грн
Сортування: За замовчуванням
Відповідних товарів не знайдено.

Банош


Банош – це оригінальна страва, яка традиційно присутня на столах мешканців західної України. Цікаво, що спочатку ця каша вважалася їжею для бідняків. Але сьогодні банош на молоці чи вершках можна побачити в меню місцевих колиб та ресторанів. Для туристів жодна поїздка не обходиться без дегустації цієї страви, оскільки банош закарпатський став візитівкою цього регіону. Приготувати кашу можна і в домашніх умовах, якщо знати рецепт та тонкощі процесу. Справжні гуцули готують страву, дотримуючись особливих правил. І ми охоче поділимося з Вами. Яка крупа для баноша підходить найкраще, чий рецепт легше приготувати в домашніх умовах і що додати в кашу, щоб вийшов справжній закарпатський бануш з його характерним смаком.

Що таке банош і з чим його їдять

Страва являє собою кашу з кукурудзяної крупи, приготовлену на вершках, молоці або сметані. Історія страви налічує не одне десятиліття. Гуцули готують цю кашу протягом багатьох років, і рецепт практично не змінюється. Для мешканців Карпат справжній багатий банош – не проста, а святкова їжа. Раніше готували кашу виключно чоловіки, використовуючи відкритий вогонь та особливі методики роботи. Зараз при бажанні і вдома Ви зможете приготувати банош: покроковий рецепт каші можна знайти в Інтернеті, а продукти купити у магазині. Але все не так просто.

Банош з бринзою та його головні особливості

Нерідко бануш порівнюють з мамалигою, вважаючи першу страву святковим варіантом звичайної кукурудзяної каші. Цікаво, що така багата каша є і в інших країнах. У Грузії ця ж страва відома як гомі, в Італії – полента, у Туреччині – мухлама. Так чи інакше, каша з дрібної кукурудзяної крупи, приготована на гуцульський манер, має свої характерні риси, які виділяють її на тлі аналогів з інших рецептів. Ознаки справжнього баноша:

  • Подача лише у гарячому вигляді. Якщо мамалигу або інші варіанти страв іноді подають гостям охолодженими, то банош їдять виключно гарячим.
  • Вживання лише ложкою. Італійці часто варять поленту щільної консистенції, щоб потім нарізати скибками. Закарпатський банош – це каша, яку їдять ложкою.
  • Додавання бринзи. Якщо Ви хоч раз пробували справжній банош, рецепт якого на Закарпатті передають з покоління в покоління, то помітили цю особливість. У кашу обов'язково додають свіжу домашню бринзу. Зараз є й інші варіанти подачі, наприклад, банош із грибами чи шкварками. Але в будь-якому випадку круп'яну основу обов'язково присмачують жирною добавкою у вигляді шкварок або домашнього сиру.

Як бачите, традиційну кашу можна легко відрізнити за характерними рисами. Саме тому її так люблять не лише в Україні, а й за кордоном.

Як приготувати страву в домашніх умовах

Вводячи в Гуглі запит "рецепт баношу з бринзою", можна знайти масу різноманітних варіантів приготування цієї страви. Зараз кухарі вільні як у рецептурах, так і у використанні різноманітного кухонного начиння. Наприклад, не обов'язково використовувати горщик чи каструлю, оскільки набагато зручніше приготувати банош у мультиварці. Так він не пригорить, а крупа повністю розвариться.

Незважаючи на велику кількість варіантів, основа у всіх рецептів одна. Тому не має значення, який рецепт Ви використовуєте – банош Клопотенко чи іншого кухаря – Вам знадобляться практично ідентичні інгредієнти. Спочатку потрібно купити банош. Це має бути крупа кукурудзяна дрібного помелу. Деякі кухарі замість крупи використовують кукурудзяне борошно, що не можна назвати грубим порушенням. Найчастіше купують кукурудзяну кашу Сто Пудів чи Добродія. Ці гарніри мають прекрасні органолептичні властивості, потрібну фракцію помелу і відмінно підходять для баноша. Список інгредієнтів на блюдо виглядає так:

  • 800-900 мл сметани. Краще, якщо вона буде домашньою, тоді каша матиме характерний кислуватий присмак. Якщо домашньої сметани немає, можна взяти магазинну, але жирнішу. Також замінити сметану можна жирними вершками.
  • 250 г крупи дрібного помелу або борошна кукурудзяного.
  • Дрібка солі та цукру.
  • Небагато води, якщо Ви взяли для рецепту жирну сметану.
  • Копчена грудинка для шкварок, свіжа бринза, гриби та сметана для соусу. Один з цих варіантів вибрати на свій розсуд, щоб прикрасити готову страву.

Спочатку розведіть сметану водою і обережно доведіть до кипіння на середньому вогні. Потім невеликими порціями всипте в рідину круп'яну основу, помішуючи постійно вміст каструлі. Використовуйте для розмішування дерев'яну ложку або лопатку, оскільки металеві прилади здатні зіпсувати смак страви. Коли вся крупа буде в каструлі, зменште вогонь до мінімуму і постійно розтирайте лопаткою чи ложкою крупу. Потім ви помітите на поверхні гарніру невеликі жирні крапельки, то проступило масло.

На іншій конфорці приготуйте добавку. Висмажіть шкварки або зробіть грибний соус. Гарячу кашу присмажити бринзою, грибним соусом або шкварками і одразу подавайте до столу. Їсти банош потрібно гарячим, так гарнір повністю розкриє свої смаки та тонкий аромат.

Купити банош у Києві та інші інгредієнти для традиційного рецепту пропонує інтернет-магазин АкваМаркет. В наявності якісна крупа, яка підходить для приготування гуцульської страви. Якісний банош за доступними цінами, а також запашна грудинка, свіжі гриби, жирна сметана або вершки. Все це Ви можете замовити онлайн з доставкою по Києву та Україні.